Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Milyen karbantartó olajok vannak? Melyiket kell használni?

Milyen karbantartó olajok vannak? Melyiket kell használni?

A karbantartó olajok közé több termék is tartozik. Ezek mindegyikére szükség van ahhoz, hogy a járművek megfelelően működjenek a mindennapokban. Azonban olykor érdemes sorra venni őket, hogy pontosan tudjuk melyiket mire kell használni, mi a feladata és milyet ajánlott választani belőle.

A karbantartó olajok rendszeres ellenőrzése, pótlása

Az autó megfelelő ápolása elengedhetetlen ahhoz, hogy a jármű fontosabb berendezései mindenféle probléma nélkül tudjanak működni. Már önmagában egy minőségi motorolaj használatával nagymértékben növelni tudjuk a motor élettartamát, teljesítményét és csökkenteni a meghibásodások számát. 

Sajnos sok autótulajdonos figyelmen kívül hagyja a rendszeres karbantartást, ami drága javítási költségeket, lerobbanásokat és szélsőséges esetben még balesetet is eredményezhet. Természetesen a problémák nagy részét egyszerűen meg lehet előzni. Ehhez elegendő egy úgynevezett karbantartási ütemtervet követni, amely alapján tudni fogjuk, hogy pontosan mit, mikor kell ellenőrizni vagy éppen cserélni.

Ha betartjuk az egyes lépéseket, akkor jobb teljesítményre lesz képes az autó. Egy megfelelően karbantartott autónak hatékonyabb az üzemanyag-fogyasztása és a vezetés is gördülékenyebb lesz. Tiszta marad a motor, nem rakódnak le szennyeződések és a mozgó alkatrészek is ideális védelmet kapnak a folyamatos kopással, súrlódással szemben. 

Az egyes elemek idővel elhasználódnak, ez egy teljesen természetes folyamat, de a karbantartó olajok megfelelő használatával meghosszabbíthatjuk az élettartamukat, ritkábban kell őket cserélni, valamint az ellenőrzéseknek köszönhetően időben azonosíthatjuk és kicserélhetjük a sérült darabokat. Természetesen az autó külsejéről sem szabad megfeledkezni, amiben egy minden az egyben tisztító tud segíteni.

Milyen olajokra lesz szükség? Az első a már említett motorolaj, amihez szorosan hozzátartozik a szűrő is. A célja, hogy a motor megfelelően működjön, a keletkező szennyeződések pedig azonnal eltávolításra kerüljenek. A berendezés egészségének megőrzése miatt fontos a rendszeres ellenőrzés és csere. A sebességváltó-folyadékot már viszonylag ritkábban kell pótolni, de mind kézi, mind automata váltóban szükség van rá, hogy zavartalan és hatékony legyen a váltás.

A vezetés biztonsága múlik rajta

A karbantartó olajok megtalálhatóak a fékrendszerben is. A fékfolyadék fontos része a féknek, amely segítségével a pedálra helyezett nyomást lehet továbbítani a fékbetétek, féknyergek felé. Ha elhasználódik, azzal a fékrendszer hatékonysága is csökkenni fog. Ezt idővel úgy vehetjük észre a legkönnyebben, ha ugyanolyan hatás eléréséhez erősebben kell nyomni a pedált, vagy a féktáv növekedése is egyértelmű jelzés lehet. 

Ilyen esetben nem szabad késlekedni, minél hamarabb ellenőrizni kell a fékrendszert. A fékfolyadék cseréje során a többi alkatrészt is ajánlott megvizsgálni. Ha valamelyik elkopott, elhasználódott, mindenképpen szereljünk fel egy újat.

A kényelem sem utolsó szempont

A nyári melegben a hűtőrendszerre is fokozott figyelem hárul, hogy a nagy hőséget el tudja viselni a jármű. Idetartoznak a tömlők, a vízpumpák, de a hűtőfolyadék is. A nyári hónapokban elengedhetetlen a rendszeres ellenőrzés, hogy megelőzzük a túlmelegedést és a motor károsodását. Ma már egyszerűen pótolhatunk minden szükséges kiegészítőt. A karbantartó olajok webáruházunk kínálatában is megtalálhatóak. A vásárlás során érdemes a minőségi termékeket választani, amelyek fokozott védelmet nyújtanak az autó alkatrészeinek.

Tartalomhoz tartozó címkék: Mol motorolaj autóápolás
Az oldal tetejére