Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A 2T motorolaj: milyen gépekhez kell használni?

A 2T motorolaj: milyen gépekhez kell használni?

Motorolajra, valamint más adalékanyagra számtalan járműnek, eszköznek és alkatrésznek szüksége van. Ott vannak a kétütemű motorok is, amelyekhez speciális kiegészítőt kell alkalmazni. Ez a 2T motorolaj, amit egyszerűen beszerezhetünk, de mégis miben különbözik a többi adaléktól? 

A 2T motorolaj és a kétütemű motorok

Többféle eszközhöz is lehet ilyet alkalmazni. Erre jó példa az LM SEMISYNT 2T, amit benzines keverékkenésű vagy olajbefecskendezős kenési rendszerű, katalizátoros vagy anélküli kétütemű motorokhoz lehet használni. Fontos az alkalmazása során odafigyelni arra, hogyha a gyártó nem ír elő más keverési arányt, akkor az ajánlott 1:50 lesz a megfelelő. Ez egy rész-szintetikus motorolaj, ami kiváló kenési tulajdonságokkal rendelkezik. Az előnyei közé tartozik továbbá az is, hogy csökkenni fog a koszképződés és hosszú távon képes megőrizni a motor teljesítményét. 

Bármilyen üzemanyaghoz lehet használni, de kifejezetten ólommenteshez ajánlott. Fűkaszához, lombvágóhoz és láncfűrészhez is nyugodtan alkalmazhatjuk. Természetesen ez csak egy példa a rengeteg elérhető 2T motorolaj közül. Felmerülhet a kérdés, hogy van egyáltalán bármilyen különbség a többi adalékanyaghoz képest? 

A 2T változat kifejezetten szívósnak számít a motorolaj palettán. Fontos, hogy a kétütemű motorolajok nem torlaszolhatják el a belsőégési teret menet közben, valamint nem is rakódhatnak le az egyes nyílásoknál. Elvárás velük szemben az is, hogy alacsony szinten kell tartaniuk a kipufogógáz mennyiségét.

Ajánlott szintetikus változatot választani, mivel kevesebb lesz a károsanyag-kibocsátás, jobb kenést biztosítanak, és az olajfilm is hatékonyabb lesz az egyes alkatrészeken. Fontos megemlíteni a kétütemű motorokkal kapcsolatban, hogy itt nincs külön kenőanyagtartály, vagy külön kenése a rendszernek, a motorolajat közvetlenül az üzemanyagba kell tölteni, így fogja ellátni a motor kenését a gyakorlatban.

Mitől működik megfelelően egy motorolaj?

Ha megnézzük a motorolajok palettáját, akkor láthatjuk, hogy többféle gyártó termékei között lehet válogatni. A megfelelő adalékanyag kiválasztása során érdemes figyelni az ár-érték arányra. Ahogy azt az LM SEMISYNT 2T is jól mutatja, egy olcsóbb termék is rengeteg előnnyel rendelkezik, ezért is ajánlott alaposan felmérni a lehetőségeket vásárláskor.

De mitől lesz jó egy adalék? Egyáltalán milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie? Az első és legfontosabb maga a viszkozitás, ami meghatározza azt, hogy milyen motorokhoz, járművekhez lehet egyáltalán használni. A motorolajokban találhatóak súrlódásmódosítók is, amelyekre akkor van szükség, ha az olajfilm önmagában nem lenne elegendő ahhoz, hogy a súrlódást kellő mértékben csökkenteni tudja.

A folyáspont-módosítók segítenek abban, hogy az olaj ne dermedjen meg. Detergensek és diszpergensek is találhatóak a motorolajban. Előbbiek semlegesítik az égés során keletkező savakat, utóbbiak pedig megakadályozzák a különféle szennyeződések lerakódását. Szükség van még habzásgátlókra is, ami a detergensek “munkája során” keletkező habzást szüntetik meg. Végül pedig ott vannak az oxidációgátlók, hogy a motorolaj élettartama is ideális legyen.

Figyeljünk oda a vásárlás során, hogy mi kerül a kosárba!

Ha 2T motorolaj beszerzésére van szükség, akkor jobb, ha alaposak leszünk a válogatásnál. Többféle kialakítása, minőség érhető el. Ha kérdésed van, vagy most először vásárolsz motorolajat, keress minket bizalommal és segítünk eligazodni az adalékanyagok között.

Tartalomhoz tartozó címkék: LM Oils LM Semisynthetic 2T
Az oldal tetejére